medisch en rechtspraakEen update in de rechtszaak van het RIVM en de Staat tegen huisarts Hans van der Linde. Samen met zijn advocaat gaat hij in de tegenaanval en er is een petitie in de maak.

25 januari 2012 - een update


petitie in de maak
Vanuit verschillende hoeken is er een oproep gedaan om de rechtszaak van tafel te krijgen. Henk van Gerven, SP-kamerlid, werd na zijn optreden in TROS Radar benaderd (ook door mij) om over de rechtszaak een politiek signaal af te geven. Veel mensen zijn het er niet mee eens dat hier een rechtszaak gevoerd moet worden en zien het als een inperking van het openbare debat en de vrijheid van meningsuiting. Ik wil hierbij benadrukken dat de mening die van der Linde verkondigt niet zo maar een losse emotionele flodder is. Hij  heeft een goed onderbouwd verhaal dat een serieuze wetenschappelijk-ethische discussie meer dan waard is. Maar dat wil het RIVM kennelijk niet en minister Schippers heeft partij gekozen door achter Coutinho te gaan staan. Het had van wijsheid getuigd als zij beide heren had gemaand tot een discussie op medisch en maatschappelijk niveau die ervoor moet zorgen dat het meningsverschil voor eens en altijd de wereld uit kan. Maar zo is het niet gegaan en het resultaat is dat er nu een petitie wordt voorbereid.

toch een gang naar de rechter
Mocht het zo ver komen dat de overheid zich uit de zaak terug trekt dan betekent dat nog niet dat het een storm in een glas water is geweest. De advocaat van van der Linde dient namelijk een tegeneis in. Daarin wordt de minister en het RIVM verweten dat zij artikel 10 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben geschonden tegenover van der Linde door met de voor hem onbetaalbare bodemprocedure hem te belemmeren in zijn vrijheid en recht op meningsuiting. De precieze formulering kan je vinden op www.steunhuisartsinproces.nl.

buitenlandse bijval
Ook komt er bijval voor van der Linde vanuit het buitenland. De Belgische griepcommissaris prof. van Ranst vindt de dagvaarding een zeer slecht idee. Ook hij vindt het debat over de griepprik niet thuishoren in de rechtbank.
Health Action International (HAI) is een non-profit organisatie op het gebied van internationale volkgezondheid. Deze club heeft een brief aan minister Schippers gestuurd waarin zij aandringt op een stopzetting van de rechtszaak. Een overheid moet niet een proces aanspannen tegen een medische professional 'die altijd in het algemeen belang van de Nederlandse gezondheidszorg heeft gehandeld'.

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor de Nieuwsbrief en kijk regelmatig op de website van de stichting: steun huisarts in proces (zie hierboven).

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com