petitie: redt de vrije artsenkeuzeWie bepaalt straks naar welke arts je mag gaan? Als het aan minister Schippers ligt zal jij het niet zijn. Zij gaat je uitleveren aan de zorgverzekeraar. Maar er is een mogelijkheid om een petitie: redt de vrije artsenkeuze te tekenen om de vrije artsenkeuze te redden.

 

Waarom is een vrije artsenkeuze belangrijk? Je kans op herstel is groter als je bij iemand in behandeling gaat die je vertrouwt, waarover je hebt horen zeggen dat die "goed" is, bij wie je het gevoel hebt dat je begrepen wordt (en die je ook daadwerkelijk begrijpt).
Wat doet de zorgverzekeraar? Die zoekt de goedkoopste arts en het goedkoopste ziekenhuis. Daar mag je dan naar toe, tenzij je bereid bent om meer te betalen. Of de toegewezen arts de beste arts voor jou is, dat is niet aan de orde, want persoonlijke voorkeur telt niet.

De gezondheidszorg moet goedkoper. Dat lijkt me een gezond streven. Maar de marktwerking in de gezondheidszorg is niet per definitie een gezond beleid. De financiële uitwassen in de zorg moeten zeker verwijderd worden, maar met een grove kam het zorg-kapsel in de plooi strijken getuigt van een absoluut gebrek aan inzicht in de samenhang tussen objectieve kwaliteit en subjectieve kwaliteit zoals arts-patiënt relatie, vertrouwen, ervaring en houding van de arts.

Kwaliteit en kwaliteit
De overheid en de zorgverzekeraars doen zeker hun best voor een goede kwaliteit van de zorg. Maar wat is in hun ogen een goede kwaliteit? Beheersing van de kosten heeft alle prioriteit. Er zijn echter meer voorwaarden om een goede behandeling tot stand te brengen. Met een beperkt oog voor wat kwaliteit van zorg allemaal inhoudt laten ze andere, minstens even belangrijke voorwaarden buiten de boot vallen. We zullen hier met de tijd wel achter komen, maar daar hebben we nu niets aan.

De huidige politieke obsessie voor economie (een ziekte op zichzelf) verkokert de kijk op kwaliteit van zorg in hoog tempo. Geld en protocol (een pakket regels) zijn op dit moment bepalend voor kwaliteit. Bij die regels zijn de nodige vraagtekens te plaatsen, omdat ze voortkomen uit een beperkte visie op gezondheid.

Wat betekent het in de praktijk en voor ons persoonlijk? (4 voorbeelden)
- Je huisarts verwijst je naar een specialist waarvan hij (of zij natuurlijk) weet dat jij hier in prima handen bent. De specialist is kundig, maar ook een goed luisteraar, zodat jij een persoonlijk afgestemd behandelplan krijgt. Met een grote kans op een goed resultaat. Reden voor de huisarts om jou juist naar deze specialist te sturen. Maar als deze specialist niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar, dan krijg je deze behandeling niet vergoed.

- Je bent in een gecontracteerd ziekenhuis. Het is december en het wordt januari. Het ziekenhuis heeft vanaf januari geen contract meer met jouw zorgverzekeraar. Dan kan je vanaf dit moment je eigen portemonnee omkeren.

- Je bent langdurig onder behandeling bij een arts wegens een chronische aandoening. Naar omstandigheden gaat het eigenlijk heel goed met je door de begeleiding en persoonlijke afstelling van je medicijn dosering. Dan besluit de zorgverzekeraar jouw vertrouwde behandelaar niet meer te contracteren. Nu moet je zelf gaan dokken. Of een andere arts opzoeken, met wie je helemaal opnieuw moet beginnen.

- Je hebt een behandeling nodig waarvoor je naar een ziekenhuis moet. Alleen, het gecontracteerde ziekenhuis (voor deze behandeling) is in een andere regio, ver weg van je huis. Dat vraagt meer vervoer om naar dat ziekenhuis te komen en je huisgenoten moeten een hele reis maken om jou op te zoeken. De behandeling wordt ook uitgevoerd in een ziekenhuis dichtbij, maar dat wil de zorgverzekeraar niet betalen.

Vrije artsenkeuze is een sleutel tot goede behandeling
Zolang je vrij bent in de keuze van je arts of specialist (in overleg met je huisarts) is er een mogelijkheid om de beste behandelaar in te zetten voor het herstel van jouw gezondheid. De goedkoopste behandelaar die voldoet aan de regels van de zorgverzekeraar garandeert zeker niet de beste behandeling voor jou. De zorgverzekeraar is primair gericht op besparing en heeft geen boodschap aan jouw behoeften en voorkeuren. Aan ons de keus of we dit willen laten gebeuren of dat we opkomen voor onze vrijheid en de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in eigen hand willen houden.

Als je dit laatste wilt, kun je hier een petitie: redt de vrije artsenkeuze tekenen om onze vrije artsenkeuze te redden.


Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com