nanocircuitsLevende materialen kan je tot in de kleinste uithoeken bekijken, ervan leren en het nabootsen. Met de supermicroscoop kan je nog meer te weten komen over wat er gebeurt op het kleinste niveau van ons lichaam: de cel. Men is nu in staat te bekijken welke biochemische processen zich hier afspelen en hoe ze reageren op veranderingen, ihb op nanodeeltjes.


Ook levende materialen kan je tot in de kleinste uithoeken bekijken, ervan leren en het nabootsen. Met de supermicroscoop kan je nog meer te weten komen over wat er gebeurt op het kleinste niveau van ons lichaam: de cel. In dit kleinste compartiment is men in staat te bekijken welke biochemische processen zich hier afspelen en hoe ze reageren op veranderingen. En in het bijzonder: hoe cel-onderdelen en chemische processen reageren op nanodeeltjes.

Om in de wereld van afmetingen te spreken: een rode bloedcel heeft een diameter van ± 10 micrometer (= 10.000 nanometer). Een virus heeft een diameter van ± 0,1 micrometer, dat is 100 nm. Een eiwit ligt in de orde van 10-100 nm en een molecule heeft een afmeting van ± 1-10 nm en een atoom ligt in de orde van 0,01 nm, dat is 100 picometer. Maar we hebben het hier over nanometers in de schaal van 1-100 nm. Eigenlijk zijn eiwitten en DNA natuurlijke nanodeeltjes. Met behulp van nanotechnologie - de nano-microscoop en de nano-snijtechniek - is men nu in staat om de wereld van het kleine te zien, te manipuleren en te construeren.

Inzicht in de werkzaamheden van de cel is belangrijk om met nano-materialen in het lichaam te werken. Dan kan je denken aan de vertaling van de genetische codering in het kernmateriaal (DNA) naar materie (eiwitten), de energieproductie, het vezelvormige skelet waarmee de cel zijn vorm vasthoudt en het transport van stoffen, zowel naar buiten als naar binnen als ook binnenin de cel naar de verschillende celonderdelen.

Deze kennis is belangrijk om te onderzoeken hoe de kleine nanodeeltjes in het lichaam zich gedragen. De nanotechnologie wordt voorlopig ingezet voor 3 geneeskundige toepassingen. Allereerst is men aan universiteiten en in de farmacie druk bezig om nanomedicijnen te produceren. Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen schijnt in een doodlopende weg te zijn beland, maar de nanonisering van geneesmiddelen lijkt een vruchtbare richting. In de tweede plaats, maar zeker niet minder belangrijk, is men in de reconstructieve geneeskunde bezig nanostructuren te ontwikkelen om implantaten beter te laten integreren in het lichaam. De verbetering van cel- en weefselgroei speelt hierin een belangrijke rol. Tenslotte worden er veel onderzoeksactiviteiten ontplooid op het gebied van preventie. De verbetering van de vroegdiagnostiek moet ervoor gaan zorgen dat ziekten eerder opgespoord kunnen worden met behulp van nanolabs (laboratoria op een chip) en verfijning van de imagingtechnieken (MRI) door middel van nanoscans.

augustus 2010

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com