nano reconstructie tim fonsecaWe bevinden ons hier in het domein van de regeneratieve geneeskunde en “tissue-engineering”. Hier zijn de onderzoekers bezig om de integratie van implantaten (ingebrachte materialen) in het lichaamsweefsel te verbeteren. Deze activiteiten zijn qua ontwikkeling het verst gevorderd, maar er wordt ook gewerkt aan het overnemen van lichaamsfuncties.

De nano-activiteiten concentreren zich momenteel op kunstgewrichten (heup), binnenoor- (cochleair ) implantaten en katheters. De bedoeling is dat ontstekingsreacties en litteken-vorming uitblijven, maar ook dat de implantaten langer kunnen blijven functioneren en slijtvaster zijn.


implantaten met een nano-korstje
Het probleem met kunstgewrichten is dat ze een beperkte tijd (10-15 jaar) goed blijven in het lichaam. Er treedt dan slijtage op of ze gaan los zitten en dan moet er opnieuw geopereerd worden. Men maakt nu een filmdun laagje met een kristallijn oppervlak op nanoschaal en legt dat over het kunststof gewricht. Hierdoor wordt het implantaat harder, gladder en slijtvaster. Het flinterdunne buitenlaagje bestaat uit nanokorreltjes hydroxy-apatiet. In zijn natuurlijke vorm is dit mineraal, samen met collageenvezels, een belangrijk bestanddeel van het botweefsel. De coating met de apatiet-nanostructuur wordt herkend door de lichaamscellen en de lichaamseiwitten, die zelf ook nano zijn. Het resultaat is dat het lichaam het implantaat van kunststof beter verdraagt (bio-compatibiliteit). Ook experimenteert men met diamant en metaal-keramiek op nanoschaal in de coating.
Een implantaat moet op een goede manier vergroeien met het lichaamsweefsel. Onze cellen leggen verbindingen aan door eiwitvezels (collageen) te produceren. Dit vastgroeiproces gebeurt op nanoschaal en blijkt makkelijker te gaan in de aanwezigheid van nanometer-korreltjes dan van micrometer-korreltjes.

botgenezing op nanokorrels
Hetzelfde mineraal, hydroxy-apatiet, kan ook rechtstreeks in beschadigd botweefsel worden ingebracht. De botcellen hechten zich gemakkelijker aan de nanokorreltjes en het botweefsel kan evenwichtiger worden opgebouwd, zodat het weer een sterk en gezond bot wordt.

Een andere invalshoek is het gebruik van organische polymeren gemengd met koolstofvezeltjes van nano-formaat. Ook wordt geëxperimenteerd met nanodeeltjes van titanium, aluminium en hydroxy-apatiet. Dit vormt een mal of matrix. Terwijl hier het eigen botweefsel in groeit, lost het polymeer langzaam op om uiteindelijk geheel plaats te maken voor eigen gezond botweefsel.
In al deze voorbeelden gaat het erom dat de nanotechnologie zorgt voor een imitatie-raamwerk dat de natuurlijke groei van cellen tot weefsel bevordert. Hoewel deze technologie al toegepast wordt bij bot-reconstructie, is het in het laboratorium ook gelukt om met behulp van dit principe tot reconstructie van hersenweefsel te komen.

nano-prothesesnano neuron timfonseca 500px
Ook hier zitten we in de wereld van de implantaten, maar met een energieleverende functie. De toepassingen vinden we voornamelijk bij stoornissen in het zenuwstelsel. Een binnenoor-implantaat kan, bij een bepaalde vorm van doofheid, de geluidssignalen overbrengen naar de gehoorszenuw. Een pacemaker kan het hartritme regelen. Een blaasstimulator kan het plassen regelen bij dwarslaesiepatiënten. Bij Parkinson-patiënten kan met behulp van een diepe-hersenenstimulator het ongecontroleerde beven worden tegen gegaan. Een stimulator in een onderbeenspier (peroneus) kan bij klapvoet worden ingeplant. Aan een netvlies-implantaat wordt nog hard gewerkt.
Voor de behandeling van een aantal verlammingen wordt er gewerkt aan zenuwprothesen die gedachten kunnen overzetten naar spierhandelingen (brain machine interface). Hierbij worden (meestal meerdere) chips met electroden op de motorische hersenschors gezet.  Deze kunnen de electrische signalen, die door gedachten worden geproduceerd, opvangen.

augustus 2010
  

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com