nano gezondheidszorg 100pxDe inzet van nanotechnologie, met name de nanolabs en nanomedicijnen, maakt het mogelijk dat patiënten thuis hun bloedwaarden kunnen meten en hun medicijn-inname zelf kunnen aanpassen. De verplichte bezoekjes aan ziekenhuis en laboratorium kunnen drastisch worden verminderd. Dit heeft gevolgen voor de organisatie van de gezondheidszorg.

 

Men verwacht dan ook dat er een decentralisatie van de gezondheidszorg zal komen. Aan de patiënt wordt meer zelfzorg toebedeeld als hij met een nanodevice zichzelf kan testen. Maar de patiënt zal ook moeten leren omgaan met de nano-apparatuur. Er zal dus een vorm van begeleiding (coaching) nodig zijn. Wie dit zal gaan doen is nog niet vastomlijnd, maar er zijn wel globale ideeën. Er wordt geopperd dat huisarts en apotheker hierin een rol kunnen spelen. Mogelijk komt thuiszorg ook in aanmerking en nano-coaching als een nieuwe vorm van zorg kan zich ook op de gezondheidszorgmarkt werpen. De decentralisatie zou een flinke kostenbesparing van de gezondheidszorg moeten opleveren.
Het toekomstbeeld dat de nanowetenschappers voor ogen staat is dat patiënten zichzelf kunnen testen en slimme medicijnen moeten een aanpassing van de geneesmiddeldosering automatisch kunnen regelen.

In de toekomst zullen zowel patiënten als gezonde mensen zichzelf kunnen testen op tal van lichamelijke functies en afwijkingen (biomarkers) met behulp van kleine devices niet groter dan een mobieltje. Later kunnen deze vervangen worden door geïmplanteerde nanochips die middels een continue draadloze datastroom in verbinding staan met een databank en die bij afwijkende waarden alarm kan slaan. De interpretatie van veel medische metingen kan met behulp van ingebouwde software worden gedaan. De rol van de arts zal drastisch veranderen, evenals de relatie tussen arts en patiënt.

nano dermal-implant1 © tim fonseca  nano dermal-implant2 © tim fonseca 

augustus 2010

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com