wat is electrosmogElectrosmog is de vervuiling door electromagnetische velden in onze omgeving, zowel buitenshuis als binnenshuis, die ons ziek kan maken. Vervelend maar toch iets om rekening mee te houden

 

 

Dit is een beknopte uitleg en beschrijving van electrosmog. Voor nadere informatie raad ik je aan onderstaande links te bezoeken. Ik ben nog bezig om dit onderwerp verder uit te zoeken, dus mogelijk komen er nog wat wijzigingen in dit artikel.


een beetje natuurkunde
Electriciteit is een stroom die beweegt tussen een positief en een negatief geladen pool. Overal waar electriciteit is ontstaan magnetische velden. Dat is een natuurkundig feit. Deze velden bestaan, natuurkundig gezien, uit electromagnetische golven. Deze golven kunnen we indelen in statisch, laagfrequent en hoogfrequent op basis van hun aantal per seconde.

Statische electromagnetische velden zie je bij elektrostatisch geladen synthetische stoffen, kunststofoppervlakken en beeldschermen, maar ook bij wol, kattenhaar bv. Bij een aanraking krijg je minuscuul schokje, maar je merkt het wel.
Electromagnetische velden die bestaan uit laagfrequente golven worden "geproduceerd" door snoeren, kabels en leidingen, ook als er geen stroom gebruikt wordt.
Electromagnetische velden die bestaan uit hoogfrequente golven worden "geproduceerd" door zenders (bv. radio, tv, mobiele telefonie/umts, satellieten, radar) en huishoudelijke apparaten (bv. magnetron, pc-monitor, gsm-telefoon, draadloze telefoon, babyfoon). Sinds kort blijkt dat spaarlampen hier aan toegevoegd moeten worden.
Als we over electrosmog praten, dan bedoelen we de laag- en hoogfrequente velden.

electromagnetische velden en onze gezondheid
Deze golven (en golfpatronen) beïnvloeden de biologie van ons bestaan (ons lichaam dus). Een goede balans in de spanning tussen positief en negatief geladen ionen is essentieel voor het goed functioneren van onze cellen. Ons zenuwstelsel werkt mbv electrische stroompjes.
De sterke electromagnetische velden die we nu rondom ons hebben aangebracht met de hedendaagse technologie verstoren onze eigen deze subtiele biologische balans. Het gevolg hiervan kan zijn dat onze cellen anders gaan functioneren dan ze van nature doen.
Bovendien is aangetoond dat electromagnetische velden de aanmaak van melatonine doet afnemen. Deze stof is essentieel voor ons immuunsysteem en heeft hiernaast een sterke kankerremmende werking.

electromagnetische velden in onze omgeving
Tegenwoordig komt er uit ons stopcontact een wisselstroom van 230 Volt. Vroeger was dit een gelijkstroom van 220 Volt. Overal waar stroom gebruikt wordt ontstaan er laagfrequente electromagnetische velden. Deze worden in verband gebracht met hartritmestoornissen, slaapstoornissen, verhoogde adrenalineactiviteit (stresshormoon) en verhoogde celdeling.
Apparaten als de TV, oude pc-monitoren, magnetron, de draadloze DECT-telefoon, het mobieltje, de babyfoon veroorzaken hoogfrequente electromagnetische velden. Deze velden hebben een temperatuurverhogend werking (thermisch effect) op ons gestel alsof we in een magnetron zitten op een hele lage stand.
Geavanceerde onderzoeksmethodes tonen echter dat er meer effecten zijn, oa. veranderingen in en van onze cellen en chemische processen. GSM en DECT, de mobiele en de draadloze telefoon, werken in op ons organisme als een klopboormachine met hun korte pulssignalen. Juist deze gepulste signalen komen in de kern van onze cellen en kunnen hier ons DNA beschadigen.
Buitenshuis zijn het de zendmasten (TV, radio, GSM, radar) die zorgen voor hoogfrequente electromagnetische velden.

eenvoudige beschermingsmaatregelen
•   Je kunt zuinig en bewust omgaan met huishoudelijke apparatuur: minimaal gebruik van de magnetron, zet apparaten uit als je ze niet gebruikt (niet op stand-by), zit niet te dicht op de tv, gebruik een flatpanel pc-monitor, bel niet mobiel binnenshuis, gebruik een ouderwets snoertelefoon.
•   Een aantal kristallen zijn in staat om je tegen deze storingsvelden te beschermen, zie hiervoor het artikel "Beschermende Kristallen. Er is ook een schematisch en beknopt overzicht: klik hier voor een overzichtje - in pdf-formaat.
•   Met Himalayazout (Aurabeschermer) kan je jezelf ook beschermen. Zet dit op of in de buurt van het apparaat (wat het ook is). Zie voor verdere informatie hierover op de website van "de stralende zon"

september 2009

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com