fluorietbolAfgezien van een handvol gebruikstips om jezelf zo min mogelijk bloot te stellen aan electrosmog is er niet veel voor handen om jezelf te beschermen. De wereld van de kristallen biedt echter wel wat mogelijkheden.

 


Om te beginnen is het belangrijk je te realiseren dat kristallen voornamelijk op energieniveau hun werking ontplooien. Ze dragen ieder een eigen en karakteristiek energieveld waarmee ze een contact en communicatie aangaan met het menselijk energieveld. Het menselijk energieveld is niet alleen de aura, maar omvat alle energiesystemen die in ons werkzaam aanwezig zijn.
Er zijn 10 kristallen die een effectieve werking bezitten specifiek ten aanzien van electrosmog, zodat dit ook de kristallen zijn die we kunnen inzetten ter bescherming van onszelf: zwarte toermalijn, amazoniet, aventurijn, fluoriet, jaspis, lepidoliet, malachiet, rookkwarts, shungiet, sodaliet en turkoois. Omdat zwarte toermalijn de meest potentiële steen is op dit gebied staat hij bovenaan, maar de overige stenen volgen slechts het alfabet.

zwarte toermalijn

zwarte toermalijnDit is een buitengewoon krachtig kristal als het gaat om bescherming tegen electrosmog. Het verbindt ons fijnere energiesysteem met het basischakra en aardt hiermee onze energie, zodat stress en electrische spanning afgevoerd kan worden. Tevens vormt zwarte toermalijn een beschermend schild om ons lichaam.
Als algemene eigenschap van toermalijn heeft deze zwarte variant ook het vermogen om dichtere (zwaardere) energieën te transformeren tot lichtere, wat een zuiverend effect oplevert; en een balancerende werking op diverse niveaus.


amazoniet

amazonietDit groene kristal heeft een sterke filterwerking. Het absorbeert de electrosmog van gsm, magnetron en andere apparaten. Er gaat bovendien een harmoniserende werking vanuit, zodat het zenuwstelsel kan ontspannen. Net als de zwarte toermalijn is amazoniet een balancerende steen, met name op het gebied van evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energieën.

 

aventurijn

aventurijnDe beschermende werking van dit eveneens groene kristal zit 'm in zijn absorberend vermogen. Net als amazoniet brengt dit kristal de mannelijke en vrouwelijke energieën met elkaar in evenwicht. Het is een steen van en voor het hart en zal de drager ondersteunen om vanuit zijn hart te leven.


fluoriet

fluorietDit kristal is verkrijgbaar in diverse kleuren, maar meestal groen, paars of melkachtig wit, en is zeer effectief in de bescherming tegen electrosmog. Het verwijdert negatieve energie (van allerlei aard) en stress uit ons energiesysteem en herstelt de eigen ordening. Fluoriet zou zelfs in staat zijn DNA-schade te repareren. Het is ook een aardend kristal, zodat overtollige en storende energie kan afvloeien.

 

jaspis

jaspisDit meestal roodbruine kristal (maar er zijn vele kleuren en schakeringen mogelijk) beschermt ons doordat het electrosmog kan oplossen en negatieve energie kan absorberen. Het is een sterk aardende steen die bovendien de yin- en yangkant in ons balanceert, maar ook ons lichaam in harmonie brengt met onze emoties en de fijnere structuren.

 

lepidoliet

lepidolietAls je dit paars-roze glimmerachtige kristal op een (electronisch) apparaat legt, zal het de electromagnetische straling absorberen. Het is zelfs in staat een ruimte te zuiveren van electrosmog. Deze steen kan tevens behulpzaam zijn bij het verlichten van stress, depressiviteit en slapeloosheid. Door zijn lithiumgehalte kan lepidoliet stabiliteit in stemmingswisselingen brengen.

 

malachiet

malachietIk begin met een waarschuwing, want dit is een zeer krachtig kristal in meerdere opzichten en als je overweegt dit te gaan toepassen is het verstandig om een deskundige hierbij te raadplegen. De steen is in zijn ruwe toestand giftig en kan het beste in de gepolijste vorm gebruikt worden.
De groene malachiet met zijn bijzondere belijning absorbeert en reinigt electrosmog als je deze steen op een apparaat legt. Het wordt zelfs aanbevolen om malachiet te plaatsen in woningen vlakbij sterke stralingsbronnen, bv. hoogspanningskabels en electriciteitscentrales. Maar ook is hij van nut in de buurt van kernreactoren, omdat dit kristal in staat is plutoniumvervuiling te absorberen. Vanwege zijn sterk absorberend vermogen moet hij regelmatig gereinigd worden.

rookkwarts

rookkwartsDit is kwarts (bergkristal), verkleurd en rokerig geworden door radio-actieve straling van naburige mineralen in hun afbraakproces. Het ziet eruit als kwarts, even doorzichtig, maar er zit een grijsachtige zweem in. Als het er erg donker uitziet of zwart is, dan is het kunstmatig bestraald kwarts en dat heeft niet dezelfde werking. Dit kristal heeft een erg sterk aardend en verankerend vermogen dat in staat is electrosmog te absorberen en negatieve energie te neutraliseren. Het verlicht bovendien stress en pijn.

 

shungiet

shungiet 60pxDit is een nieuw kristal waarvan wordt beweerd dat het bij uitstek geschikt is tegen electromagnetische straling. Het zou sterk absorberend zijn. Hoewel ik hier geen duidelijk ervaring van heb, zet ik 'm toch in dit rijtje, omdat ik er een speciale communicatie mee had toen ik 'm zag op de beurs.

 

sodaliet

sodalietDit blauwe kristal met witte aderen beschermt ons doordat het electrosmog oplost. Als je het op een apparaat legt dan blokkeert sodaliet de electromagnetische straling die er van af komt. Sodaliet schijnt zeer geschikt te zijn voor mensen die lijden aan het sick-building syndroom. Deze steen schijnt ook schade door straling aangebracht te kunnen herstellen.

turkoois
turkooisDeze turquoise steen beschermt ons door electrosmog te verwijderen. Bovendien verwijdert turkoois ook negatieve energie en beschermt je tegen andere vormen van milieuvervuiling. Een prettige bijkomstigheid is dat dit kristal het vermogen heeft om weefsels te herstellen en de chakra's met elkaar in evenwicht te brengen.

 

persoonlijke noot
Zelf heb ik niet met alle kristallen ervaring opgedaan. Uit eigen ervaring kan ik wel de effecten van de zwarte toermalijn, fluoriet en lepidoliet onderschrijven. Met amazoniet en aventurijn heb ik meer persoonlijke ervaring met de balancerende werking. Jaspis herken ik vooral als aardende steen. Rookkwarts gebruik ik nauwelijks, maar ik weet wel dat ie heel sterk is. Over de electrosmog-werende werking van malachiet, turkoois en sodaliet kan ik uit eigen ervaring niets zeggen. Je zult zelf ook wat moeten experimenteren. Wel maak ik veel gebruik van labradoriet, hoewel dit niet bekend staat als effectief tegen electromagnetische straling.

gebruik van de kristallen
Het is heel gemakkelijk om een stuk ruwe zwarte toermalijn op of naast, maar in ieder geval dicht in de buurt van een apparaat te leggen. Dit kan je ook doen met een ruw stuk fluoriet of een stuk rookkwarts. Wil je een ruimte "ont-smoggen" met lepidoliet, dan moet je vanzelfsprekend een groter stuk gebruiken.
Sommigen plakken een klein stripje zwarte toermalijn op hun gsm, dat moet je zelf bekijken, denk ik. Als je in een omgeving met veel electrosmog moet zijn (of werken), kan je goed een getrommelde steen bij je dragen. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar in broek- of vestzakformaat. Persoonlijk bevalt mij fluoriet en jaspis in deze vorm heel goed, en soms gebruik ik hiervoor aventurijn of sodaliet. Je moet hier je eigen weg in vinden en ook je gevoel laten spreken bij het uitkiezen van een steen. Getrommelde stenen zijn ook niet erg kostbaar. In de prijsklasse van €2-5 heb je vaak al wat je zoekt.

reinigen van kristallen
Kristallen moeten regelmatig gereinigd worden. Het is wel afhankelijk van het gebruik en de hoeveelheid electrosmog die ze moeten verwerken. "Vaak en veel" noodzaakt tot wekelijkse reiniging, schat ik in (ik doe het op gevoel) en anders kan je met minder volstaan.
De getrommelde stenen kan je doorgaans onder een dun straaltje water gedurende 3-5 minuten ontladen. Leg ze daarna een tijdje op een plaats waar licht bij kan komen, dan zullen ze opladen en hun werk weer kunnen doen. Leg ze niet in direct zonlicht, daar kunnen veel stenen niet tegen. Het licht van de schemering is wel geschikt en maanlicht schijnt voor stenen het summum te zijn.
Alle bovengenoemde stenen, behalve malachiet en turkoois, kunnen tegen water. Stenen die geen water verdragen, kan je in een glazen schaaltje leggen en dat in een grotere schaal of bak met water zetten. De ontladende kracht van het water werkt dan toch ondanks dat er geen direct contact is. Dit moet je iets langer doen dan onder een straaltje water, bv. 5-10 minuten. Als een steen weer schoon is gaat ie weer meer stralen, probeer dat zelf ook te leren zien of te herkennen.

literatuur
Wil je meer over kristallen weten dan kan ik je de volgende literatuur aanbevelen:
-   De Kristallengids van Judy Hall, uitgeverij Veltman in 2003,
-   De Kristallen Encyclopedie eveneens van Judy Hall bij dezelfde uitgever en uitgebracht in 2006,
-   Handboek Geneeskrachtige Stenen van Michael Gienger, uitgeverij Altamira-Becht in 2005,
-   De Kristallengids van Sue Lilly, uitgeverij Librero in 2006,
-   Alles over Edelsteentherapie van Tosca Teteroo, uitgeverij de Kern in 2008,
-   De Helende Kracht van Kristallen van Hazel Raven, uitgeverij Veltman in 2006.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com