spaarlampDe spaarlampentest, gepubliceerd in de Consumentengids van november 2009, concludeert dat de spaarlamp nog niet is uitontwikkeld. Er is nog het een en ander op aan te merken zoals de kleurweergave, opstartsnelheid en levensduur. Maar er wordt ook gewaarschuwd voor schadelijke kanten van de spaarlamp.

 

Vanaf 1 sept 2009 zijn de gloeilampen van 100 Watt en hoger uit de winkels verdwenen. In 2010 en 2011 volgen die van 75 Watt en 60 Watt. In 2012 is er geen gloeilamp meer te koop in de EU. De gloeilamp heeft een veroordeling aan zijn broek hangen: het is een energieslurper: 5% van de verbruikte energie levert het licht, de rest gaat "verloren" als warmte.
Toch zijn er vraagtekens te zetten bij de gepropageerde totale energiewinst als niemand meer het peertje brandt. Gloeilampen zijn namelijk (slechts) verantwoordelijk voor 0,2% van het Nederlandse energieverbruik. Met het warmteverlies erbij gerekend komt dit cijfer op hooguit 0,8%. Dit is te vergelijken met het rijden in een auto gedurende 3 weken of het warmstoken van je huis in 2 weken (volgens het CBS).
Het is wel zo dat een huishouden meer stroom is gaan verbruiken omdat er meer lampen in huis zijn (en branden). Verlichting zou ± 16% van het energieverbruik in huis en ± 10% van de energierekening voor zijn rekening nemen. Als alle verlichting zou bestaan uit spaarlampen zouden de kosten met de helft terug te dringen zijn en met volledige ledverlichting kan het bedrag nog verder omlaag.

Bij de berekening van de kostenbesparing van de spaarlamp is meegenomen de langere levensduur van de spaarlamp: 6 tot (soms) 15 jaar tegen ± 1 jaar voor een gemiddelde gloeilamp. De Consumentenbond zet echter grote vraagtekens bij de claims die een aantal spaarlampproducenten opd e verpakking melden. Geen enkele spaarlamp komt hieraan en een aantal haalt zelfs de helft nog niet.
De spaarlampentest, gepubliceerd in de Consumentengids van november 2009, concludeert dat de spaarlamp nog niet is uitontwikkeld. Er is nog het een en ander op aan te merken zoals je hieronder kunt lezen.

kleurweergave
Gloeilampen geven alle kleuren van het lichtspectrum goed weer en benaderen zo de kleurervaring het dichtst bij het daglicht. Spaarlampen doen het op dit gebied beduidend slechter. Als de gloeilamp als referentie wordt gebruikt dan komt de spaarlamp nog niet aan de 80%. Het licht wordt als kil ervaren.

opstartsnelheid
De spaarlamp heeft tijd nodig om op zijn volle lichtsterkte te komen. Dit is een lastige tekortkoming als je direct goed licht nodig hebt, bv. op het toilet, in de badkamer, op de gang, op de trap, in de kelder. Bij kou is de vertraging in de opstarttijd nog erger en de spaarlamp haalt zijn volle lichtsterkte niet eens.

dimmogelijkheid
In veel huizen is de dimmer ingebouwd in het stopcontact en de meeste spaarlampen kunnen niet gedimd worden. De enkele die wel met een dimmer overweg kan, geeft minder prettig licht.

levensduur
Geen enkele spaarlamp haalde de levensduur die vermeld was op de verpakking. Een aantal haalde zelfs nog niet de helft hiervan.

de ledlamp
Deze heeft enkele voordelen boven de spaarlamp. Hij bevat geen kwik, gaat langer mee en geeft direct voluit licht. De nadelen zijn dat de lichtsterkte, in vergelijking met de vermelding op de verpakking, te wensen over laat. Het lastig met de ledlamp is dat het licht in een bepaalde richting wordt gericht, terwijl de gloeilamp gelijkmatig rondom licht uitstraalt. Als leeslamp kan de ledlamp dan wel voldoen, maar in een staande lamp in de huiskamer is het geen succes. Misschien is wel het grootste nadeel dat het licht van d eledlamp nóg killer is dan dat van de spaarlamp.

regelgeving
Alle matte lampen moeten energielabel A hebben en de heldere lampen moeten label B halen. Ter vergelijking: gloeilampen hebben energielabel E. Deze regels gelden niet voor speciale lampen (koelkast, oven) en nóg niet voor reflectorlampen. In de toekomst moeten de lampen ook voldoen aan strengere eisen t.a.v. levensduur, lichtkleur, starttijd en terugloop in lichtopbrengst.

aanpassingen en alternatieven
De producenten zijn hard bezig de spaarlampen en ledlampen te verbeteren. Maar er zijn ook alternatieve in ontwikkeling. Men is bezig met een halogeenlamp van 230 Volt in de vorm van een peertje: 20% zuiniger dan de gloeilamp, geen opstarttijd en een goede kleurweergave.

De bronnen die ik heb gebruikt zijn de Consumentengids (nov 2009) en Eigen Huis Magazine (oct 2009).

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com