vaccinatie immuunrespons 100pxHet aanmaken van weerstand (immuniteit) gaat in stappen. De normale weg is die van besmetting: je krijgt de ziektekiemen in je lichaam. Ons lichaam reageert hierop met een immuunrespons.

 

 

de stappen op de voet gevolgd:

1. De eerste signalering: Zodra de indringers (bv. virussen) contact maken met onze beschermingslagen (bv. slijmvliezen) wordt een aantal cellen wakker gemaakt. Hiervoor zijn verschillende factoren beschikbaar die ik hier even niet uitleg. Er zijn verschillende celgroeperingen die in actie komen om de indringers uit te schakelen. De groepering "macrofagen" zorgt ervoor dat het virus een label krijgt wat naar de dichtstbijzijnde lymfeklier wordt vervoerd (via de lymfestroom).

b_300_300_16777215_00_images_adfo_vaccinatie_immuunproces-1-600px.jpg

 

 

 

 

 

2. In de lymfeklier bevinden zich 2 departementen:
het T-departement met  T-lymfecellen en het B-departement met B-lymfecellen.

Als de macrofagen binnenkomen komt eerst het T-departement in actie. De T-lymfecellen gaan zich vermenigvuldigen en ontwikkelen tot 4 gespecialiseerde afdelingen. Er ontstaat een afdeling "T-Killer-cellen" (cytotoxische ofwel celdodende lymfocyten) die zich spoeden naar de geïnfecteerde plek om de indringers te elimineren. Een tweede afdeling T-lymfecellen vormt een databank waarin het virus volledig gedocumenteerd wordt opgeslagen: T-Memory-cellen. Dit zijn geheugencellen.

De derde afdeling T-lymfecellen gaat  het B-departement aansturen. Deze afdeling bestaat uit 2 teams. Team 1 spoort het B-departement aan: T-Helper-cellen. Team 2 remt het B-departement af: T-Suppressor-cellen. Deze teams zorgen samen voor een zeer nauwkeurig gecoördineerd en dus stabiel productieproces van antilichamen dat in het B-departement plaatsvindt.

b_300_300_16777215_00_images_adfo_vaccinatie_immuunproces-2-600px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

3. Onder aansporing van het T-Helper-Team gaan de B-lymfecellen zich vermenigvuldigen en specialiseren in 2 richtingen: Plasmacellen en B-Memory-cellen. De laatste groep vormt een tweede databank in de lymfeklier.

De Plasmacellen worden productieplaatsen van eiwitten die we Immuun-Globulinen of Antilichamen noemen. Deze worden afgeleverd en vervoerd via onze bloedbaan om zo bij de ontstekingsplek te arriveren. Daar maken ze helemaal gehakt van de virussen.

b_300_300_16777215_00_images_adfo_vaccinatie_immuunproces-3-600px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

4. We kunnen meerdere soorten Immuun-Globulinen (Ig) produceren: IgA, IgG, IgM en IgE. In dit verhaal zijn IgA en IgG de belangrijkste. De IgG-groep werkt als een mobiele eenheid die snel overal ter plaatse uitgezonden kan worden. De IgA-groep blijft in onze slijmvliezen achter om nieuwe indringers tegen te houden en uit te schakelen. Samen met de cellulaire afweer vormt deze IgA-groep als humorale afweer een belangrijke barrière voor binnengedrongen vreemdelingen.

Het complete verhaal over hoe ons immuunsysteem werkt en reageert kan hier downloaden als pdf-bestand.

oktober 2009

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com