vaccinatie veiligheid 100pxIn de media wordt nu meer aandacht besteed aan de de kritiek op het vaccinatieprogramma, die voornamelijk via internet te vinden is. De officiële reacties die mijns inziens toch wat nadere bespreking behoeven, plaats ik op deze pagina.

 

"HET VACCIN IS VEILIG OMDAT HONDERD DUIZENDEN MENSEN HET AL GEHAD HEBBEN"

Een bericht van deze strekking las ik op teletekst. Dit roept vragen op. Het vaccin is nieuw en rond de tijd van het bericht was het nog net níet of al net wèl beschikbaar, het hing erom. Honderdduizend is een groot aantal en de groep proefpersonen is niet zo groot. Het grote aantal zou mogelijk uit andere landen afkomstig kunnen zijn, in geval daar eerder is begonnen met vaccineren. Dan nog gaat het om een zeer korte termijn ervaring en daar kan je de veiligheid van het vacin niet allleen aan ophangen.
Ik ben niet gelukkig met deze redenering, hij is mij te kort door de bocht. Een vaccin is pas veilig als er geen omstreden stoffen in zitten en er genoeg onafhankelijke testen mee gedaan zijn. Aan de andere kant is het in de praktijk bijna onmogelijk een vaccin voldoende lang uit te testen, omdat je deze tijd gewoon niet hebt.

Wel zet ik vraagtekens bij het kritisch volgen van gevaccineerde mensen over een lange periode met een brede blik en een "open mind" door de medische beroepsgroep. Vaccinaties zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat we er gewoon niet aan denken om ze als mede-oorzaak bij latere of nieuwe ziekten te betrekken. We hebben een toename kunnen zien van aandoeningen van het zenuwstelsel en het immuunstelsel gedurende de laatste 50 jaar. Bij mijn weten wordt er gewoon niet aan gedacht om de vaccinatie hierin een mogelijke rol toe te kennen. Het is ook waar dat er vele factoren van invloed zijn op onze gezondheid, maar we weten intussen ook dat de geneeskunde en de farmacie zelf een ziekmakende invloed kunnen zijn. Daarom is het op zijn minst noodzakelijk (en wetenschappelijk!) om de effecten van "eigen bodem" kritisch te blijven onderzoeken.

januari 2010

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com